Para ağacı olarak bilinen jade plant (Crassula Ovata) az bakım gerektirir ve uzun süre ihmal edilse bile hayatta kalabilir. Bu bitkilerin uzun zamandır sahiplerine iyi şans getirdiği düşünülür, bu nedenle genellikle eve taşınma hediyesi olarak verilirler. Ek olarak bu dirençli sukulentler uzun süre yaşayabilirler. Az bakım gerektiren yapıları nedeniyle, Para Ağacı bitkileri harika bir ofis bitkisidir. Büyümesine yardımcı olmak için para ağacı bitkinizin bakımı hakkında bilmeniz gereken bazı ipuçları var.
Para Ağacı Bitkileri İçin Yetiştirme Koşulları
Para ağacı bitkileri full güneşte tutulmalıdır. 18-24⁰C gündüz sıcaklıklarını tercih ederler ve 10-13⁰C gece sıcaklıklarını tolere edebilirler. Bu bitkilerin anavatanı Güney Afrika olduğu için kumlu topraklarda yaşayabilirler. Su tahliyesine izin veren bir kum, baltık torfu* (peat moss) ve organik madde karışımı yi bir yetiştirme ortamı sağlayacaktır.
Para Ağacı Bitkisine Nasıl Bakılır
Para Ağacı bitkilerinin doğru miktarda suya sahip olduğundan emin olmak çok önemlidir. Yaz ve ilkbaharda daha sık sulanmaları gerekir, ancak kışın sadece ayda bir. Para Ağacı bitkisini yalnızca toprak yüzeyine dokunduğunuzda tamamen kuru hissesttiğinizde sulayın. Aşırı sulama bitki için çok tehlikelidir.
Para Ağacı bitkilerinde yalnızca büyüme belirtileri olduğunda ve idareli bir şekilde gübre kullanın. Bitki büyüme aşamasında değilse, muhtemelen besinleri iyi emmeyecektir. Zaman zaman, tozu temizlemek için yaprakların silinmesi gerekecektir.
Para Ağacı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır
Pek çok insan evde Para ağacı Bitkisi yetiştirmekten hoşlanır çünkü bakımı kolay ve görünüşü hoştur. Pek çok kişinin bilmediği şey ise bir Para Ağacı bitkisini kesilmiş bir gövdeden yada yapraktan çoğaltmanın neredeyse Para ağacı bitkilerinin bakımı kadar kolay olduğudur. Aşağıda Para Ağacı bitkisi çeliklerinin ve yapraklarının nasıl köklendirileceğine ilişkin adımları bulacaksınız.
Para Ağacı Bitkisi Çelikleri Nasıl Köklendirilir
Çeliklerinden Para Ağacı bitkisi yetiştirilmesi kesim yapılması ile başlar. Bitkiden sağlıklı ve hastalıksız bir dal seçin. Bir Para Ağacı bitkisinin köklenmesi için dalın 8-10cm uzunluğunda olması gerekir. Para Ağacı bitkisinin üzerinde o kadar uzun bir dal yoksa aşağıdaki yapraklardan coğaltılmasına ilişkin yönlendirmeleri deneyebilirsiniz. Temiz ve keskin bir bıçak yardımı ile seçilen dalı kesin.
Bir Para Ağacı bitkisini bir çelikten çoğaltmanın bir sonraki adımı kesilen dalın kurumasını sağlamaktır. Almış olduğunuz bitki dalının üzerinde yara ıslak olacak ve ıslak köklendirmeye çalışırsanız hastalığa davetiye çıkaracaktır. Kesilen dalın kuru, tercihen ılık bir yerde kesim yapılan yüzeyde nasırlaşma oluşana kadar ( yaklaşık bir ile iki hafta içinde) dinlenmesine izin verin. Kesim yeri kuruduktan sonra toprak karışımı olan saksıya yerleştirin. Köklendirirken bitki kök salana kadar toprak karışımının sadece nemli kalması için azar azar su verin.Köklendikten sonra ona normal bir Para Ağacı bitkisi gibi davranabilirsiniz.
Para Ağacı Bitkisi Yapraktan Nasıl Çoğaltılır
Para Ağacı bitkisi küçükse veya bitkiden sadece birkaç yaprak toplayabiliyorsanız, en uygun metot yapraktan çoğaltmak olacaktır. Bitkiden sağlıklı bir yaprak seçerek başlayın.Yaprağı bitkiden koparın. Para Ağacı bitkisinin yapraktan çoğaltılmasının bir sonraki adımı ise onu toprak karışımının üzerine yerleştirmektir. Yaprağı bıraktıktan sonra bir kez sulayın ve yaprak kök salana kadar azar azar su verin. Yaprak kök saldıktan sonra yaprağın toprağa temas eden kenarlarından bitkicikler büyümeye başlar. Minik bitkilerin ortaya çıkması iki haftadan iki aya kadar sürebilir. Fidelerin boyu yaklaşık 8-9 cm boyuna geldiğinde onlara normal Para Ağacı Bitkisi gibi davranabilirsiniz.
Para Ağacı Bitkisininde Saksı Değişimi
Para Ağacı bitkileri 1,5 – 2 metre uzunluğa kadar büyüyebilir, bu nedenle zamanla çok ağır hale gelebilirler. Bitkiyi orijinal saksısından büyümesine daha iyi uyum sağlayabilecek bir saksıya aktarmanız gerekebilir. Sıcak mevsimde saksı değişimi yapmak en iyisidir.
Sukulenti ancak toprak kuruduktan sonra orijinal saksısından çıkarın ve yeni saksısına girdikten sonra yaklaşık bir hafta kurumaya bırakın. Kök çürümesi olasılığını azaltmak için bu noktada hafifçe sulamaya başlayın. Saksıya yeni alınan bitki birkaç ay gübrelenmemelidir.
Para Ağacı Bitkisinin Budanması
Daha önce bahsedildiği gibi, 1,5 – 2 metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve boyutunu kontrol etmek için biraz budama gerektirebilir. Budanan yerler bakterilere maruz kaldığından, budama bitki için bazı riskler taşır. Para Ağacı bitkisi en iyi aktif büyüme dönemlerinde ilkbahar ve yaz aylarında toparlanır, iyileşir. Bitkinizi budamaya karar verirseniz, sadece boyunun üçte biri kadarını kesin ve ana dalı kesmeyin.
Para Ağacı Bitkileri Zehirli midir?
Ağacı bitkileri köpekler, kediler ve atlar için çok zehirlidir. Evcil hayvanınızın bitkiyi yutmuş olabileceğine dair işaretler kusma, depresyon ve koordinasyon bozukluğudur. Evcil hayvanınızın Para Ağacı bitkisini yediğini düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın.
Evcil hayvanlarınızın Para Ağacı bitkinizi yemesini önlemek için, bitkiyi evcil hayvanınızın ulaşamayacağı bir yükseklikte konumlandırmayı düşünün. Ayrıca yapraklara, evcil hayvanlarınızın nefret edeceği bir koku sağlayan bitkiler için güvenli bir caydırıcı sprey püskürtebilir veya bitkinizi folyo gibi hoş bulmadıkları bir yüzeye yerleştirebilirsiniz. Ek olarak, evcil hayvanınızın çevresinde Para Ağacı bitkisi ile oynamak istemesini engelleyecek başka oyuncaklara/nesnelere sahip olduğundan emin olun.
Para Ağacı Bitkisi Genel Sorunlar
Bir Para Ağacı bitkisini sulamak hassas bir dengedir. Para Ağacı bitkinizin yaprakları düşüyorsa bu muhtemelen çok az su aldığının bir işaretidir. Bununla birlikte, Para Ağacı bitkileri aşırı sulanırsa bitki için tehlikeli olan kök çürümesi olasılığı yüksektir.
Pamuksu bitler ve kırmızı örümcekler Para Ağacı bitkileri için başka tehditlerdir. Pamuksu bitler (mealybugs), beyaz pamuk parçaları olarak görünür ve 1mm büyüklükteki kırmızı örümcekleri tespit etmek zor olabilir. Pamuksu bitler, bitkiyi yer ve yapraklarda oyuklar bırakır. Kırmızı örümcekler, sıvıyı yapraklardan çekerek renk bozulmasına neden olur. Her ikisi de pamuklu bir çubukla alkolle çıkarılabilir.